A törzsi hastánc egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hastáncosok körében Magyarországon is. Érdekes, hogy itthon előbb került be a köztudatba pl. a törzsi fúziós hastánc, mint az ATS® annak ellenére, hogy ez a táncstílus a gyökere. Szerencsére hazánkban is egyre több lehetőség van arra, hogy az érdeklődő betekintést nyerjen a törzsi fúzió vagy az ATS® világába, és átláthatóbb képünk van az irányzatokról is.

Néhány éve megjelent Magyarországon egy nagyon jó és szép könyv, ami a hastáncról szól. Kincsként kezeltem jómagam is a könyvet ahogy megkaparintottam -“végre egy tuti hastáncos könyv magyarul!”- és előkelő helyet foglal el ma is a könyvespolcon. Nem vagyok abban a helyzetben, hogy kritikát fogalmazzak meg és nem is áll szándékomban, de tény, hogy a törzsi hastáncról szóló rész nagyon szűkszavú. Az autentikus tribalt nagyon szépen összefoglalja, de sajnos az ATS®-ről szóló bekezdés hiányos. (Például a bekezdésben írja, hogy a tribal kiemelkedő táncosa Jamila Salimpour és Rachel Brice, de Carolena Nericcioról például szó sincen, majd kettő bekezdéssel lejjebb külön olvashatunk a tribal fusion-ról RB vagy a tribal fusion anyja, Jill Parker említése nélkül.) Egyértelmű, hogy a könyv az orientális tánc történetéről és  fejlődéséről szól, nem a nyugaton kialakult egyéb (pl. ATS®, tribal fusion, ITS) irányzatokról, de már az is nagyszerű, hogy egyáltalán említést nyertek. Törzsi hastáncosként kicsit jobban örülnék egy pontosabb megfogalmazásnak, talán néhány félreértést vagy rossz értelmezést eloszlatott volna a hastáncosok világában itthon is. (Ezzel együtt minden tiszteletem a szerzőnek a könyv színvonaláért és a rengeteg munkáért, amit beletett!)

Amikor orientális táncosból avanzsált zsenge törzsisként 2011-ben belecsöppentem ebbe a világba, úgy láttam nem igazán volt egyértelmű, hogy mi a különbség a tribal és az ATS® között, hogy az ITS az nem a “sima” tribal, de törzsi hastánc és hogy mitől törzsi a törzsi. Kedvencem egy régebbi, az “orientális törzsi hastánc” megnevezés! Itt igazodjon ki, aki tud. Szerencsére idővel sokkal könnyebb lett már itthonról is információhoz jutni és talán az ilyen félreértések is tisztázódtak legalább a törzsi hastáncosok körében.

Amikor valahol meghallják, hogy törzsi hastáncos vagyok, akkor látom, ahogy elfátyolosodott tekintettel merednek maguk elé az emberek és elképzelnek valami vad, törzsi táncot, ahol artikulálatlan hangon énekel a sámán és mindenki vonaglik. Amikor a döbbenettől nem tudok válaszolni, akkor jön az arab folklór vonal és mindenféle népek táncát képzelik el, végül pedig amikor ez sem talált, akkor jön a felismerés, hogy ja, ez hastánc, akkor biztos pasicsábítási technikus vagyok.

Tudtad, hogy sok évvel ezelőtt, amikor elkezdték törzsinek nevezni USA-ban ezt a vonalat, akkor több orientális táncos nem tudta elfogadni ezt a stílust, mint hastáncot? Nem értették, hogy mi köze a törzsekhez, a folklór táncokat várták. Szerencsére az ellenérzések csitultak és megértették, hogy alapjaiban véve a gyökerek közösek. Az irányzat fejlődött és fejlődik tovább mindannyiunk örömére.

Mégis mi az, hogy törzsi hastánc?

A törzsi hastánc tulajdonképpen egy fúzió, nem pedig egy csak és kizárólag a törzsekben táncolt, antropológusok gyűjtéséből származó táncforma. Mégcsak nem is abból a romantikus okból törzsi a neve, hogy a nyugati táncosok tisztelettel adózva a tánc keleti gyökereinek, az észak-afrikai vagy közel-keleti népek folklór táncait adják elő. Mindenképp leszögezendő, hogy sem maga a törzsi hastánc, sem pedig az ATS® nem folklór tánc, de egy folklór elemeket is tartalmazó, a nyugati (AMERIKAI) nőhöz igazított, egyéb táncmozdulatokkal tarkított keverék!  Különbség van az autentikus törzsi táncok, a törzsi hastánc, az american tribal style®, a tribal fusion, az improvisational tribal style között és még sorolhatnánk.

Ennek a táncformának történelmi szempontból nincsen nagyobb jelentősége, mint a hastánc egyéb formáinak, mégis a törzsi hastáncos összejövetelek és a stílus szellemisége a tradicionális összejövetelek táncainak évszázadokon átívelő hagyományából merít. Ettől persze nem lesz sem jobb, sem pontosabb a többi hastáncnál, viszont igazán egyedivé teszi.

american tribal style

 

Ha szeretnéd ennek a szép táncformának a történetét meghallgatni várlak szeretettel a Szelence Napok keretein belül tartott előadásomra.

A törzsi hastánc kialakulásának történetén kívül beszélünk arról, hogy milyen irányzatai vannak, hogyan jöttek létre és még sok érdekességről. Az előadásra regisztrálni kell, a blogon található elérhetőségemre is írhatsz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s